Не е разхитителен бюджетът - има ръст на дълга и на

...
Не е разхитителен бюджетът - има ръст на дълга и на
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Бюджет 2022 не е нито разхитителен, нито на растежа

" Не е разточителен бюджетът  - има растеж на дълга и на недостига, само че в години на рецесия това е в известна степен възможно. Не е значимо какъв брой пари вземаш на заем, а по какъв начин ги влагаш и те до какво водят. Но  не е и бюджет на растежа , тъй като заложените вложения са имагинерни към момента, тъй като Планът за възобновяване не е признат и парите надали ще дойдат през тази година, т.е. ние не разполагаме с тези вложения. А и е значимо да привлечеш непознати или частни български вложения, само че нито политиката на Българска народна банка, нито обстановката основава такива условия, че някой да рискува и да влага в тази спешна 2022-ра година. Важното е, че тия  143 милиарда лв. Брутният вътрешен продукт може и да не се случат  - по този начин мисли и Световната банка, която ни дава растеж 3,8%, и Българска народна банка, която ни дава растеж 3,7%, и Европейска комисия, която дава растеж 3,6% ". 

Това сподели пред БНР финансистът Мика Зайкова в коментар на признатия на първо четене в Народното събрание Бюджет 2022.

Тя акцентира, че не би трябвало да се подценява протичащото се с инфлацията и с цените на енергоносителите .

" България е най-бедната страна в Европейски Съюз. Разликата на 20-те небогати и на 20-те богати страни е най-голяма - 8,2 пъти за 2021 година Това, което се планува в бюджета - в обществената част, не е насочено единствено към най-бедните. Минималната заплата от 650 лв. носи действителен приход от 503 лв.. Когато тя се усили на 710 лв., действителният приход ще се вдигне на 508 лв.. Как с 5 лв. ще преборите бедността? ", пресметна финансистката и акцентира:

" Боренето на бедността е доста дълъг развой и желае действителен Брутният вътрешен продукт , а не капиталов, желае развиване на техника, технология и на артикули и услуги с висока добавена стойност, които да могат да се продават и на открито, като се осъществят високи облаги. Тогава действително ще се вдигнат приходите и ще стартираме да се отлепяме от дъното. Има вяра, в случай че плановете в проекта за възобновяване и резистентност са действителни и в действителност носят поръчка за повдигане на Брутният вътрешен продукт. И в случай че не се краде, тогава в действителност ще успеем ". 

Интервюто на Людмила Железова с Мика Зайкова в предаването " Нещо повече "  можете да чуете от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР